Yrityskaupalla vuosikymmenien geosuunnitelukokemusta taloon – Taratest Oy osti HRK Konsultointi Oy:n geotekniikkaan ja rakentamisen asiantuntijapalveluihin liittyvän liiketoiminnan

1.11.2021

Taratest Oy, Tampere, 29.10. 2021 – 110 henkilöä työllistävä geotekniikan ja ympäristötutkimuksen asiantuntija Taratest Oy on syventänyt geotekniikan osaamistaan ostamalla HRK Konsultointi Oy:n geotekniikkaan ja rakentamisen asiantuntijapalveluihin liittyvän liiketoiminnan. Yrityskaupan myötä Taratestiin siirtyy vahvaa osaamista, joka auttaa kehittämään koko geotekniikan liiketoimintaa.

HRK Konsultointi henkilöityy vahvasti geotekniikan asiantuntijatehtävissä jo viidellä vuosikymmenellä vaikuttaneeseen Hannu Kylänpäähän. Geotesti Oy:n toimitusjohtajana pitkän uran tehnyttä ja myöhemmin omassa yrityksessään ansioitunutta Kylänpäätä voikin hyvällä syyllä sanoa geotekniikan grand old maniksi – miehen ansioluettelossa komeilee vaikuttava määrä pirkanmaalaisia kohteita kuten Ideapark.

”Tässä yrityskaupassa taloon tuli nimenomaan kokemusta”, luonnehtii Taratest Oy:n toimitusjohtaja Tero Mäkinen. ”Hannu tulee toimimaan erityisasiantuntijana ja projektipäällikkönä suunnittelukohteissa siirtäen samalla ainutlaatuista osaamistaan nuoremmille suunnittelijoillemme.”

Kokemuksella on väliä

Kuten ajoittain kuultavat uutiset sortumista ja vajoamista muistuttavat, asettaa Suomen jääkauden muokkaama maaperä omat haasteensa geotekniselle suunnittelulle. Hannu Kylänpää on perehtynyt näihin haasteisiin jo 42 vuotta.

”Alan perusammattitaidon saa opiskelumaailmasta ja käytäntö opettaa soveltamaan taitoa, mutta vasta saappaat kurassa hankittu kokemus opettaa, miten maalajit missäkin käyttäytyvät”, Hannu muistuttaa. ”Taratestissä on paljon nuoria ja päteviä kavereita, joiden tietotekniset taidot saavat tukea sellaisesta tiedosta, jota ei koulun penkillä opi.”

Ongelmanratkaisu koukuttaa

Vajaa vuosikymmen sitten kilpailukielto pakotti Kylänpään aivan muihin töihin, mutta rakennusala veti takaisin puoleensa. Nyttemmin hän voisi jo vetäytyä lepäämään laakereilleen, mutta geotekniikka jaksaa koukuttaa. ”Tämä on kivaa!”, hän huudahtaa. ”Nautin suunnattomasti saadessani pohtia ongelmiin ratkaisuja, jotka ovat teknisesti turvallisia, yksinkertaisia toteuttaa ja mahdollisimman taloudellisia”. 

Yhteistä historiaa

Hannu Kylänpään ja Tero Mäkisen tiet ovat ristenneet monin tavoin jo aiemmin. ”Vuosien varrella olemme olleet niin kilpailijoiden leivissä kuin yhteisissä hankkeissakin, ja hänen ammattitaitonsa on aina tehnyt vaikutuksen”, Mäkinen muistelee. ”40 vuotta alalla toiminut Taratest saa Kylänpään myötä kokemusta, jonka arvoa on vaikea mitata. On tärkeää, että tämä tieto ja taito siirtyy myös uudelle suunnittelijapolvelle.”

Kylänpää itse muistelee kuulemansa sanontaa: ”Geoteknikoita on kahdenlaisia, kokemattomia ja kovia kokeneita”, hän virnistää. ”Toivon, että avullani nuorempi polvi ei joudu ihan pohjamutia myöten käymään asioita läpi.”